субота, 19 квітня 2008 14:22

Нова Конституція зробить президента майже Богом

Проект "Концепції системного оновлення конституційного регулювання суспільних відносин в Україні", представлений робочою групою Національної конституційної ради, передбачає фактичне розширення повноважень президента.

Документ передбачає зміни у розподілі повноважень між гілками влади, повідомляє "Дзеркало тижня".

Зокрема, парламентську коаліцію планується створювати за дорученням президента. Кандидатуру прем"єра подає більшість, але вносить його до Верховної Ради голова держави. Остаточно не вирішено, але не виключено, що він же повинен призначати склад уряду, поданий прем"єром і схвалений парламентом.

Голів місцевих адміністрацій призначає Кабінет міністрів. Водночас як варіант пропонується скасувати місцеві адміністрації. У місцевих рад повинні виникнути свої повноцінні виконавчі органи, а Кабмін здійснюватиме свою політику через регіональні галузеві представництва.

Індивідуальну відповідальність членів уряду пропонується ліквідувати, що означає відставку всього уряду в разі невдоволеності діяльністю окремого міністра.

Депутати позбавляються права адресувати запити президентові, оскільки "діяльність голови держави не може бути об"єктом парламентського контролю".

Водночас президент отримує право розпускати Верховну Раду з політичних мотивів. Повноваження парламенту при цьому припиняються в день видання президентського указу. Разом з тим допускається, що "в Конституції може бути визначений обсяг повноважень Верховної Ради після указу про розпуск".

У разі відставки уряду президент отримує право призначати так званий технічний Кабінет і скасовувати акти центрального органу виконавчої влади. Автори документа також пропонують "підвищити роль інституту контрасигнації".

Документ передбачає, що президент призначатиме генпрокурора, у якого передбачається відібрати функції нагляду за дотриманням законності. Ці функції планується передати префектурам, керівників котрих призначатиме президент.

Крім того, голова держави повинен отримати право пропонувати весь склад Конституційного суду, який потім затверджуватиметься парламентом. Не виключено, що президент очолить ще й Вищу раду юстиції, яка, за задумом авторів концепції, призначатиме, відсторонятиме та звільнятиме суддів.

Згідно з третім розділом концепції, що регламентує народне волевиявлення, активні громадяни країни повинні дістати право ініціювати, скасувати або змінити будь-який закон, аж до Конституції, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Нова Конституція зробить президента майже Богом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути