Ексклюзиви
субота, 19 квітня 2008 11:49

Євреї святкують Песах - юдейський Великдень

Єврейський Великдень - Песах - починають святкувати в суботу із заходом сонця юдеї всього світу.

Єврейський Великдень - це свято весни (хаг ха-авів) і свободи, пов"язане з виходом (агада) євреїв із Єгипту. Відзначати його починають напередодні 15 числа місяця нісана (за єврейським місячним календарем), яке випадає на березень-квітень (за Григоріанським календарем).

Вважається, що саме цього дня близько 1200 року до нашої ери пророк Мойсей вивів ізраїльтян з Єгипетського царства, звільнивши їх від 400-річного рабства.

Слово "песах" (паска) має два значення: "проходження повз" (Passover - саме так англомвні євреї називають це свято) і "перехід". Подвійне і трактування свята. Крім переходу ізраїльтян, ведених Мойсеєм, через Чермне (Червоне) море, згадується ще одна подія, яка передувала виходу євреїв з Єгипту.

За старозавітним переказом, фараон наполегливо не дозволяв ізраїльському народу піти, і тоді в одну ніч Господь вразив первістків у кожній сім"ї єгиптян. Єврейським же сім"ям перед цією "стратою єгипетською" велено було заколоти по ягняті і кров"ю його помазати косяки дверей. Бачивши такий знак, янгол смерті проходив повз будинків іудеїв. Тільки після загибелі єгипетських первістків фараон дозволив євреям покинути Єгипет.

Послідовники юдаїзму відзначають паску вісім днів. Впродовж всього тижня в їжу не вживається нічого квасного (хамец). Перед Песахом все квасне збирається і спалюється або продається іновірцеві. Посуд, що використався під хамец, можна вживати тільки після спеціальної обробки у вогні або киплячій воді.

Кульмінаційним моментом святкування єврейського Великодня є вечірня трапеза (седер), яка влаштовується в першу і в другу ночі свята. Під час седера в певній послідовності читають оповідання про вихід із Єгипту. На столі обов"язково присутні символічні страви, розкладені на кеарі, - посуду, що використовується тільки для пасхального седера.

Мацу їдять на згадку про те, що під час виходу ізраїльтяни пекли прісні коржики, оскільки не могли чекати, поки тісто заграє. Гірка і терта зелень (марор і хазерет) символізує гіркоту єгипетського рабства. Її прийнято умочувати в солону воду, яка символізує сльози, пролиті ізраїльтянами в Єгипті, і море, яке вони перетнули під час виходу. Суміш із тертих яблук, фініків, горіхів і вина (харосет) нагадує своїм кольором глину, з якої поневолені євреї робили цеглу.

На кеару кладуть ще три символічні страви, які не їдять: прожарений шматок баранини з кісточкою (зроа) - нагадування про пасхального агнця, якого не приносили в жертву з часів руйнування Єрусалимського Храму, круте яйце (бейца) - символ народження нового життя народу, що вийшов з рабства, і весняний овоч (карпас).

За трапезою випивають чотири келихи червоного вина, що відповідають чотирьом фразам Книги виходу про позбавлення ізраїльтян від єгипетського ярма, а також чотирьом чашам, які згадуються в Книзі буття в розповіді виночерпія про свій сон Йосипу.

За традицією прийнято наповнювати ще п"ятий келих і залишати його для пророка Ілії, який повернеться на землю, щоб сповістити про прихід очікуваного юдеями Машиаха (месії) і настання "дня Господня, великого і страшного". Його очікування особливе напружено в цю святкову "ніч пильнування", тому в кінці седера в ознаменування "неспання духу" відкривають вхідні двері.

Однією з обов"язкових умов седера є запрошення до участі в трапезі всіх нужденних, а також тих, хто не може відзначити свято в колі своєї сім"ї. Трапезу закінчують словами: "Наступного року - в Єрусалимі!".

В синагогах під час пасхального богослужіння читається Пісня Пісень, що відображає зв"язок Песаха з двома архаїчними сільськогосподарськими святами: святом нового приплоду худоби, коли приносилося в жертву однорічне ягня, і святом перших жнив, коли знищувався старий хліб, а з прісного тесту випікався новий - маца. Згодом ці свята були об"єднані торжеством на честь виходу з Єгипту - народження єврейського народу як нації.

В Ізраїлі Песах - пора масових екскурсій і паломництв до Єрусалиму. Відновлення єврейської державності трактується як повторення вирішальних подій ранньої єврейської історії. Таким чином, в рік 60-річчя утворення держави Ізраїль свято набуває нове актуальне значення, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Євреї святкують Песах - юдейський Великдень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути