субота, 05 квітня 2008 15:27

Тарасюк: думка українців щодо НАТО враховуватися не буде

Тарасюк: думка українців щодо НАТО враховуватися не буде
Україна вступить в НАТО, навіть якщо загальнонаціональний референдум покаже, що жителі країни виступають проти цього, вважає голова комітету Верховної Ради з євроінтеграції, колишній глава МЗС України Борис Тарасюк.

"Рада не ухвалювала рішення, що референдум повинен відбутися обов"язково до отримання Україною ПДЧ. У рішенні сказано, що референдум повинен відбутися перед ратифікацією договору про вступ України в НАТО, а це вже останній ступінь перед вступом", - сказав Тарасюк в інтерв"ю газеті "Коммерсантъ", опублікованому в суботу.

"Але й це не означає, що рішення про вступ не може бути ухвалене всупереч результатам референдуму, оскільки референдум носитиме консультативний характер", - підкреслив він.

За словами голови комітету Верховної Ради з євроінтеграції, підсумки саміту НАТО в Бухаресті можна назвати успішними для України. "Рішення, прийняте НАТО, оптимальний результат для України.

Голови держав-членів НАТО пішли далі ПДЧ, вони ухвалили рішення про те, що Україна і Грузія обов"язково стануть членами НАТО. Процедура така, що надання ПДЧ зовсім не гарантує членства в НАТО. А зараз ми цю гарантію отримали. Рішення з України ухвалене, і це найголовніше. Решта - питання часу", - пояснив він.

Відповідаючи на питання, чи розраховує Україна отримати ПДЧ вже в грудні, на зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів НАТО, Тарасюк сказав: "Я не можу зараз стверджувати, що це відбудеться в грудні, але я не виключаю цього".

На його думку, для тих політичних сил, які бачать Україну в НАТО, саміт в Бухаресті став "деяким розчаруванням", оскільки вони чекали отримати ПДЧ, а для супротивників євроатлантичної інтеграції України - безрадісною подією.

"Для наших опонентів це була перемога, але тільки в четвер, коли вони тріумфували з приводу ненадання Україні ПДЧ. Проте вже вчора, вивчивши підсумковий документ, вони зрозуміли, що радіти там нічому. І я б сказав, що зараз наші опоненти радше роздратовані, ніж задоволені", - сказав він.

Тарасюк назвав "неконструктивною позицією" протидію Росії отриманню Україною ПДЧ.

"Це неконструктивна позиція, вона не відповідає позиції великої держави, якою себе хоче бачити Росія. Вона налаштувала проти себе майже всі європейські країни, які тепло вітали Україну в НАТО", - вважає екс-міністр.

"В останні дні вони надсилали сигнали про те, що не член НАТО не може впливати на рішення альянсу. Проте Росія вчинила не найдемократичнішим чином і в цілому контрпродуктивно. Тим самим вона позбавляє себе можливостей нормальних партнерських відносин з низкою країн, у тому числі і з Україною", - додав він.

Нагадаємо, що на саміті в Бухаресті 3 квітня НАТО відмовило Україні в приєднанні до Плану дій з членства в Альянсі. При цьому генеральний секретар блоку Яап де Хооп Схеффер пообіцяв: Україна і Грузія вступлять до Альянсу, це лише питання часу, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Тарасюк: думка українців щодо НАТО враховуватися не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути