Ексклюзиви
субота, 05 квітня 2008 13:00

В українському футболі виник новий скандал, пов"язаний з договірними матчами

В українському футболі виник новий скандал, пов"язаний з договірними матчами
Коли в Дніпродзержинську нічиєю 1:1 закінчувався поєдинок першої ліги між місцевою "Сталлю" і черкаським "Дніпром", ніхто ще не міг припустити, що навколо нього розгориться скандал, який може стати одним з найрезонансніших за всю історію вітчизняного футболу. Вперше один клуб висунув проти іншого звинувачення в спробі купити гру.

На прес-конференції після матчу генеральний менеджер "Дніпра" В"ячеслав Заховайло сказав загадкову фразу: "Дніпро" не продавав, не продає і не збирається продавати матчі". А після її закінчення дав роз"яснення, яке опублікував офіційний сайт черкаського клубу: "Напередодні матчу в Дніпродзержинську спортивний директор і в.о. головного тренера "Сталі", екс-півзахисник київського "Динамо" Віктор Маслов, нехтуючи нормами Faіr play, намагався домовитися про позитивний результат гри на користь його команди - на що, зрозуміло, отримав негативну відповідь".

"Маслов дзвонив мені ще перед попереднім матчем з "Енергетиком", - сказав Заховайло. - Він запропонував сумнівні речі і отримав жорстку відмову. На цьому все б зам"ялося: нам запропонували - ми відмовилися. Коли б не одне "але". Нас відмовилися приймати у всіх готелях Дніпродзержинська. Спочатку казали, що вільні місця є, але як тільки чули, що ми з черкаського "Дніпра", заявляли, що місць немає. Їхали туди як на війну. Знайшли занедбаний готель, спали мало не в куртках. Довелося везти свої продукти харчування, боялися, щоб ще не отруїли. Що конкретно пропонував Маслов? Каже: "Я - людина футбольна, ви - людина футбольна. Хочу звернутися до вас на таку тему. У клубі у мене проблеми, біда. Мені потрібно вибиратися. З тобою можна говорити на такі теми?" - "Дивлячись на які?" - "Дивись, В"ячеслав. У мене є до тебе пропозиція. Ви віддаєте нам гру в Дніпродзержинську, а ми в наступному сезоні віддаємо вам шість очок. Або давай говорити з тобою про компенсацію". Я його перервав: "Друже, в нашому клубі це просто неможливо". Які у мене докази? Я не слідчий, розмова з Масловим не записувалась. Але якщо правоохоронним органам потрібно, нехай зроблять розшифровку моїх телефонних переговорів. ПФЛ про ці проблеми я оповістив за 4 дні до гри. Я розповів виконавчому директорові Анатолію Попову і куратору першої ліги Валерію Баглаю про цю розмову і про те, що нас не приймає жоден готель. Мені сказали: готуйтеся до гри, дійте по обстановці".

"Заховайло був в ПФЛ за 4 дні до гри, розмовляв зі мною і Баглаєм, - сказав Анатолій Попов. - Ми запропонували йому викласти згадані ним факти письмово. На що він сказав, що нічого писати не буде". Як стверджує Заховайло, такої пропозиції йому не надходило. "Щоб писати заяву, потрібно мати мотивацію, - додав він. - А мотивація з"явилася вже потім, коли ми приїхали до Дніпродзержинська і не могли ніде розміститися".

У заяві на офіційному сайті дніпродзержинців виконавчий директор "Сталі" Сергій Бурхан спростував факт спроби підкупу черкащан, заявивши, що ніхто не збирався їх труїти, а вимог "Fair Play" попросив дотримуватися Заховайла.

Зараз стоїть питання про те, чи є у Заховайла докази, які підтверджують факт розмови з Масловим.

ПФЛ протягом трьох днів повинна зібрати необхідну інформацію у справі, включаючи пояснювальні Заховайла і Маслова. Все це буде надано в комісію чесної гри ФФУ.

Керівник цієї комісії Ігор Кочетов сказав, що на даний момент переконливих доказів з боку "Дніпра" не надано. "Подивимося, яким чином задокументований факт підкупу, - додав Кочетов. - Якщо доказів не буде, ми будемо вимушені прийти до висновку, що маємо справу з наклепом. У будь-якому випадку, розгляд пройде в максимально стислі строки".

Сегодня



Зараз ви читаєте новину «В українському футболі виник новий скандал, пов"язаний з договірними матчами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути