Ексклюзиви
субота, 29 березня 2008 12:20

За сто днів Ющенко 40 разів втручався у роботу Тимошенко

За сто днів Ющенко 40 разів втручався у роботу Тимошенко

Впродовж ста днів, які перебуває при владі уряд Юлії Тимошенко, президент Віктор Ющенко близько 40 разів втрутився у сферу компетенції Кабміну.

До такого висновку дійшли журналісти "Дзеркала тижня", проаналізувавши інформацію із загальнодоступних джерел.

Зокрема, тільки впродовж поточного року президент видав 9 рішень, пов"язаних з призначенням та звільненням голів обласних та районних адміністрацій, без жодних подань на це з боку Кабміну, хоча останнє передбачене статтею 118 Конституції.

Окрім того, глава держави не менш ніж 22 рази своїм рішенням призначав виконувачів обов"язків голів місцевих адміністрацій, хоча жоден нормативний акт не дозволяє регулювати подібні питання за допомогою указів.

Зафіксовано також чимало втручань президента в економічні питання, котрі знаходяться у виключній компетенції Кабінету міністрів. Зокрема, своїми указами Віктор Ющенко намагався впливати на діяльність НАК "Нафтогаз", використання паливно-енергетичних ресурсів, механізми здійснення приватизації, розвиток автомобільних доріг, ціноутворення в ЖКГ та впорядкування видобутку бурштину.

Загалом, за перші сто днів роботи уряд Тимошенко отримав від глави держави 621 завдання в формі указів, доручень та звернень. Ще 260 завдань було отримано від Віктора Балоги. Цей показник значно перевищує ступінь президентської уваги до уряду Януковича, який впродовж перших ста днів роботи отримав тільки 88 завдань від президента і 143 — від глави секретаріату.

Крім того, за 100 днів роботи уряду Тимошенко парламент ухвалив лише один ініційований Кабінетом міністрів закон — державний бюджет на 2008 рік.

Такими є результати контент-аналізу законодавчої діяльності парламенту за період з 18 грудня по 26 березня, проведеного "Дзеркалом тижня".

Всього за цей період уряд подав до парламенту 52 проекти законодавчих актів, президент — 26, народні депутати-члени фракцій парламентської коаліції — 562, депутати опозиційних фракцій — 260.

За час співіснування з новим урядом Верховній Раді вдалося попрацювати у пленарному режимі лише 16 днів. За цей період було прийнято і набуло чинності 100 законодавчих актів.

Ініціатором 89 з них стала коаліція. При цьому 81 з 89 рішень стосуються призначення дострокових виборів міських, селищних і сільських голів. Чинності набули також 5 ініціатив президента і 3 постанови, представлені опозицією.

Найактивнішою серед фракцій у законодавчому процесі виявилася фракція БЮТ, що подала за цей період (самостійно і спільно з депутатами інших фракцій) 425 проектів, 88 з яких набули чинності.

Найактивнішими альянсами суб"єктів законодавчої ініціативи від коаліції і опозиції виявилися БЮТ–ПР (подано 17 проектів) і БЮТ–НУНС–ПР (13 проектів). Спільно представники всіх фракцій парламенту подали всього чотири проекти, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «За сто днів Ющенко 40 разів втручався у роботу Тимошенко ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути