Ексклюзиви
субота, 22 березня 2008 16:54

Саакашвілі призначив вибори до парламенту Грузії на 21 травня

Михайло Саакашвілі призначив парламентські вибори в Грузії на 21 травня. Як повідомляє агентство Новості-Грузія, відповідне розпорядження президент видав в п"ятницю.

Призначаючи дату виборів, мовиться в повідомленні адміністрації президента Грузії, Сааакашвілі ґрунтувався на підсумках плебісциту 5 січня 2008 року і результатах консультацій з опозицією.

5 січня, паралельно з позачерговими президентськими виборами, в Грузії проходив референдум стосовно проведення дострокових парламентських виборів. Тоді пропозиція провести вибори до парламенту весною 2008 року, а не восени, підтримала абсолютну більшість виборців (69,8 відсотка). Згідно Конституції Грузії, президент країни оповістив дату виборів до парламенту за два місяці до їх проведення.

12 березня парламент Грузії затвердив проведення дострокових парламентських виборів весною 2008 року, а також в остаточному читанні прийняв поправки в конституцію країни, що стосуються змін у виборчій системі. Прохідний бар"єр, встановлений для партій, що претендують на проходження до парламенту, був понижений з 7 до 5 відсотків голосів виборців. Крім того, змінився принцип формування палати. Раніше дві третини місць (100 мандатів) отримували депутати, вибрані за партійними списками, а одну третину (50 мандатів) - ті, хто був вибраний за одномандатними округами. Тепер кожній з цих груп відведено по 75 місць. Проти останньої поправки активно виступають представники опозиції, які вважають, що таким чином створюються нерівні умови для правлячої партії та її супротивників, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі призначив вибори до парламенту Грузії на 21 травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути