Ексклюзиви
четвер, 20 березня 2008 09:57

Росії загрожує фінансова криза

 Віце-прем"єр-міністр фінансів Олексій Кудрін, виступаючи в січні цього року на економічному форумі у Давосі, завірив світову бізнес-еліту: російська економіка на найближчі роки стане зразком стабільності на тлі світових фінансових потрясінь. Проте у Фінансовій академії при уряді РФ оптимізм глави Мінфіну не розділили і підготували доповідь "Ризики фінансової кризи у Росії: чинники, сценарії і політика протидії".

Укладачі документу  вважають, що існує п"ять так званих кризових сценаріїв. Причому фінансовий колапс може наступити вже цього року. З доповіддю про можливі сценарії виникнення кризи у Росії виступив директор Інституту фінансових ринків Фінакадемії Яків Міркін. Він констатував, що  2007 - 2008 рр. ризики фінансової кризи у нашій країні стали реальними.

Автори доповіді вважають, що, якщо якийсь з ринків, що розвалюються, наприклад, в Латинській Америці, почне відчувати проблеми, спрацює ефект доміно: інвестори почнуть "скидати" папери, випущені емітентами третього світу. Як приклад автори доповіді приводять 1998 рік, коли крах фінансової системи у Росії спровокував падіння ринку в Бразилії.

Неприємності підстерігають вітчизняну фінансову систему і в тому разі, якщо продовжиться зафіксований у січні - лютому цього року відплив іноземного капіталу. Якщо ж йому вдасться запобігти, то спровокувати фінансову кризу може зайвий перегрів вітчизняної економіки. Сценарій "мильної бульки" реальний у тому разі, вважають автори документа, якщо продовжиться монетизація російської економіки.

Небезпечною тенденцією автори доповіді вважають також розширення переліку стратегічних галузей, куди заборонений вхід іноземним інвесторам. Фігурує у списку ризиків і залежність російської економіки від цін на сировину, що експортується.

Прогнозувати ціни на нафту далі за 2010 рік автори доповіді вважають безперспективним заняттям, проте зізнаються: зміна цін на нафту до 30 - 35 доларів за барель боляче ударить по російській економіці.

Автори доповіді закликають прийняти негайні заходи по підтримці фінансового сектору. Першим кроком на шляху до цього, на думку фахівців, повинне стати створення антикризового комітету, який зайнявся б моніторингом поточної ситуації і розробив єдиний план дій у стресовій ситуації. Нагадаємо, що ризики фінансової кризи для Росії стали цілком реальними ще торік. Тоді країна справилася з першими проблемами, що виникли через іпотечну кризу у США. Але це зовсім не означає, що легко будуть подолані інші кризові явища.

Цікаво, що, на думку деяких експертів, для Росії криза може мати і позитивні наслідки: "Ми зараз прокидаємося в розумінні, що не треба жити тільки за рахунок зовнішніх ресурсів. ЦБ і уряд визнають, що потрібно повернути в оборот внутрішні ресурси", - вважає глава Асоціації російських банків Гарегін Тосунян, повідомляє "Подробности".

Зараз ви читаєте новину «Росії загрожує фінансова криза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути