Ексклюзиви
вівторок, 18 березня 2008 15:24

Поїздка з Єгипту до Ізраїлю коштує сто доларів

Автор: фото: Юлія КОСИНСЬКА
  У Мертвому морі плавати неможливо. Вода виштовхує тіло на поверхню. Можна тільки лежати на спині
У Мертвому морі плавати неможливо. Вода виштовхує тіло на поверхню. Можна тільки лежати на спині

З єгипетського курорту Шарм-ель-Шейх, де відпочивають чимало українців, можна поїхати на день до Ізраїлю. Недавно ця держава послабила візовий режим для громадян із країн колишнього СРСР.

— Два роки тому я отримував візу, щоб поїхати на Великдень до Єрусалима. То консул сам розглядав документи кожного туриста, — каже киянин Олег Стрітівський, 40 років.

Нині все простіше. Купити тур до Ізраїлю в Шарм-ель-Шейху можна у будь-якому туристичному бюро. Фірма, яка везе з України й опікується перебуванням на курорті, продає екскурсії дорожче. Поїздку до Ізраїлю пропонували за $220. На вулиці такий тур коштує $150–170. А поторгуєтесь — зіб"єте ціну до 120. Ми знайшли за $100. Сюди входять: вартість візи, дорога, екскурсії, обід. Здали у фірму копії закордонних паспортів. Це все, що потрібно для отримання візи.

Від"їзд — після вечері, о 20.00 або 21.00. Це залежить від місця розташування готелю. В автобусі — понад 40 людей: українці, росіяни, білоруси, литовці, молдавани. До ізраїльського кордону прибуваємо близько другої ночі. Це найважча частина поїздки. Очікування в черзі триває майже 2 год. Ізраїльський кордон перетинаємо у три етапи. Спершу паспортний контроль під пильним оком дівчини-прикордонника, потім отримання тимчасової візи і ще один "контрольний" контроль із проштамповуванням віз.

Рано-вранці прибуваємо до Єрусалима. В автобус підсідає російськомовний гід 35-річний Яків. Він каже, що спершу маємо заїхати до сувенірної крамнички. Господарі магазину пригощають кавою з надією, що туристи щось куплять. Дехто вибирає хрестики, ікони, 33 свічки, які можна освятити, традиційні християнські набори.

— Такий набірчик — святиня, — каже 67-річна Марія Крук. — Землю можна висипати на гріб рідних, святу воду п"ють, нею кроплять приміщення, маслом (єлеєм), намазують хворі місця. А камінці — ними був завалений гріб Господній — можна висипати на будівництво або зберігати.

Гід не підганяє туристів і не поспішає розпочати екскурсію — із продажу має відсоток.

На виході туристи запалюють і тушать 33 свічки

Їдемо на гору Скопус. З неї видно ранковий Єрусалим. Перед нами Оливкова гора і старе місто. Спускаємося до Гетсиманського саду, де ростуть оливи. Деяким з них, за словами гіда, близько 2000 років. Вони свідки зародження християнства. Поряд — церква всіх націй, збудована на гроші багатьох країн.

До старого міста заходимо через Яфські ворота. Вузенькими вуличками виходимо до Храму Гробу Господнього. Дорогою трапляються базарчики. Товар, який нам пропонували у крамниці, там удвічі дешевший. Набір із 33 свічок коштує долар.

У Храмі Гробу Господнього піднімаємося на Голгофу. Це частина комплексу, збудованого на горі. Вона поділена на католицьку і православну. Звідти опускаємося до місця, де лежав розіп"ятий Ісус Христос. Його вважають чудодійним. Там можна освятити хрестики й іконки, будь-які речі. Людей у храмі небагато, морок і прохолода. Біля гробу Господнього невелика рухлива черга. Аби не створювати натовпу, біля святині дозволяють затримуватися не більше однієї-двох хвилин. На виході туристи запалюють і тушать 33 свічки. Якщо покласти їх удома, вони оберігатимуть оселю від пожежі і захищатимуть від злих сил.

Перед тим як потрапити на площу перед Стіною плачу, проходимо контроль з металодетектором. Стіна плачу поділена на чоловічу й жіночу частини. У неї кладуть записки з бажаннями. Дорогою до автобуса зустрічаємо ортодоксальних євреїв із пейсами й військових з автоматами.

Після обіду виїжджаємо на Мертве море. Маємо півтори години. Кімната для перевдягання розташована в магазині з косметикою. Її виготовляють на основі грязей та солі Мертвого моря. На березі є душ, бо морську воду радять відразу змивати. Треба пильнувати, щоб вона не потрапила на обличчя, особливо в очі. У воді велика концентрація солей — 340 г на літр води.

У Мертвому морі плавати неможливо. Вода виштовхує тіло на поверхню. Можна тільки лежати на спині. Хто цього не знає, спершу лякається. Особливо туристки старшого віку. На берегових вишках сидять хлопці, які дбають про безпеку.

— Бабушка, на спину! На спину! Тихо-тихо... — з акцентом промовляють вони в гучномовець. Літні жінки  з нашої групи роблять вигляд, що йдеться не про них.

У воді не можна бути довго. З лікувальною метою найкраще заходити в море тричі. Доки ми лежали на воді, над нами пролетіли ізраїльські військові літаки. Наступного дня в новинах сказали, що по Сектору Газа завдали чергового удару, від якого загинуло кілька людей.

На зворотному шляху знову затрималися на кордоні. До готелю прибули близько півночі. Поїздка тривала понад добу.

Сезон відпочинку в Єгипті починається у квітні

У квітні на єгипетських курортах Шарм-ель-Шейх і Хургада теплішає. Керівник столичної туристичної фірми "Лев Інтернешнл" Ольга Механна каже, що найдешевший тижневий тур до Єгипту з проживанням у двомісному номері коштує $350–400 на одного. У чотиризірковому готелі треба заплатити $600, у п"ятизірковому — $700. Ця сума включає переліт, харчування та проживання.

Зараз ви читаєте новину «Поїздка з Єгипту до Ізраїлю коштує сто доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути