Ексклюзиви
пʼятниця, 14 березня 2008 18:03

Єлизавета II відкрила п"ятий термінал Хітроу

Королева Великобританії Єлизавета II відкрила в п"ятницю новий п"ятий термінал (Т5) лондонського міжнародного аеропорту Хітроу, спорудження якого викликало запеклі суперечки серед британської громадськості. У своєму виступі на урочистій церемонії відкриття Королева назвала Т5 "повітряними комірами до Великобританії 21 століття".

Будівництво терміналу обійшлося британській казні в 4,5 мільярда фунтів стерлінгів і продовжувалося з вересня 2002 року. Проте плани зі створення Т5 вперше були обнародувані ще 15 років тому, в лютому 1993 року. Т5 обслуговуватиме виключно клієнтів BritishAirways, а його повномасштабне функціонування почнеться 27 березня.

Новий термінал розміщений в західній частині аеропорту Хітроу. Весь термінал має доступ до ліній метро і приміських поїздів, що зв"язують Хітроу з Лондоном. Комплекс включає 50 нових стоянок для літаків, число яких буде збільшено до 60 до 2010 року, найбільшу в Європі систему обробки багажу - 12 тисяч одиниць в годину, парковку на 3800 автомобілів 112 магазинів, ресторанів і закусочних, 800 місць загального користування. Т5 розрахований на прийом 30 мільйонів пасажирів в рік і після його введення в дію загальний пасажиропотік Хітроу досягне 95 мільйонів, зробивши цей аеропорт найбільшим аеровокзальним комплексом в світі.

Ще одним нововведенням, яке планують упровадити в Т5, стане просунута система безпеки - всі пасажири, що вилітають з нього, у тому числі і пасажири внутрішніх рейсів, зобов"язані будуть проходити біометричний контроль. Як відзначає Sky News, ця обставина вже викликала нарікання з боку борців за цивільні права.

Незадоволені появою Т5 і екологи, що боролися проти розширення Хітроу протягом всього часу будівництва нового терміналу, а також жителі навколишніх населених пунктів. "Зелені" вважають, що Т5 згубно позначиться на стані навколишнього середовища, а громадяни побоюються, що і без того велике шумове навантаження від тих, що злітають з Хітроу і йдуть туди на посадку літаків, після відкриття Т5 стане просто нестерпною, повідомляє Лента.Ру.


Зараз ви читаєте новину «Єлизавета II відкрила п"ятий термінал Хітроу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути