Ексклюзиви
субота, 08 березня 2008 16:15

Буш накладе вето на заборону тортур

Буш накладе вето на заборону тортур
Джордж Буш накладе вето на законопроект, що забороняє крайні методи допиту передбачуваних терористів, включаючи імітацію утоплення. При цьому в Білому домі підкреслюють, що ЦРУ вважає ці засоби допиту ефективними для запобігання терактам. У самому ЦРУ неодноразово виправдовувалися за тортури, обіцяючи ніколи ними не користуватися, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Президент США Джордж Буш впевнений, що представлений йому на підпис законопроект про заборону жорстких методів допиту сковує дії уряду в боротьбі з терористами. За словами представника Білого дому Тоні Фратто, в суботу пан Буш скористається правом вето.

Раніше обидві палати конгресу США прийняли документ, який дозволяє спецслужбам застосовувати методи допитів підозрюваних у тероризмі, визначених армійським статутом. У цьому списку з 19 позицій не згадуються психотропні засоби і насильницьке занурення у воду. Військовим заборонили застосовувати ці методи щодо взятих в полон супротивників у 2006 році.

Але в Буша та його адміністрації інша точка зору на використання тортур. Після трагедії 11 вересня Буш отримав карт-бланш на боротьбу з усіма, хто являє загрозу США. За два президентські терміни Буша США провели дві великі військові кампанії в Афганістані та Іраку.

"Законопроект усуває один із найбільш цінних інструментів у війні з терором - програму ЦРУ, що передбачає затримання і проведення допитів з ватажками терористів і рядовими бойовиками", - пояснив представник президента.

Скандал із застосуванням тортур агентами ЦРУ розгорівся торік в грудні, коли Центральне розвідувальне управління США офіційно визнало, що знищило щонайменше два відеозаписи допитів підозрюваних в причетності до тероризму.

На думку деяких ЗМІ і правозахисників, на цих плівках були відображені "жорсткі методи допиту", і факт існування таких записів міг спровокувати незадоволеність громадян.

У розвідуправлінні пояснили, що знищили записи з метою не розсекречувати своїх агентів, які потрапили в поле зору об"єктиву. Крім того, записи нібито не являли ніякої цінності.

Про використання тортур в ЦРУ знали давно. Кілька співробітників Управління розповіли в 2002 році, як їхні колеги "вибивають" свідчення від підозрюваних у причетності до тероризму. З"ясувалося, що з березня 2002 року на секретних базах в Європі та Азії застосовувалася "розширена техніка ведення допиту", яка офіційно дозволяє катувати ув"язненого. Згідно з цією технікою допитуваних залякують, б"ють, не дають спати, примушують стояти на місці до сорока годин, залишають голяка в холодних камерах.

Особливо наполегливих слідчі заганяли в спеціальне пристосування, де допитуваний захлинався водою. За словами співробітників ЦРУ, вистачало 15 секунд, щоб допитуваний розповідав усе. Найстійкіший з увязнених, Халід Шейх Мохаммед, протримався 2,5 хвилини.

Незважаючи на ефективність такої тактики, співробітники ЦРУ, що розповіли про методи допиту своїх колег, знайшли в ній багато вад, які спонукали їх розголосити секретну інформацію.

Варто зазначити, що американську владу такі методи допиту не бентежать. Генпрокурор Майкл Мукейсі до призначення відкрито заявляв, що не заперечує проти тортур. Віце-президент США Річард Чейні також вважає, що коли йдеться про державну безпеку, то в окремих випадках тортури виправдані.

Водночас, директор розвідувальних служб США Майк Макконнел визнав: "Якби мені в ніс заливали воду, о Боже, я просто не можу уявити, наскільки це було б болісно. Не знаю, чи вважають це тортурами інші, але для мене це б точно були тортури", повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Буш накладе вето на заборону тортур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути