Ексклюзиви
четвер, 06 березня 2008 17:16

На "Великому скульптурному салоні" виставили Архипенка й Родена

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  ”Собор” — одна з найвідоміших скульптур Оґюста Родена. Нині його роботи коштують 2—4 мільйони доларів
”Собор” — одна з найвідоміших скульптур Оґюста Родена. Нині його роботи коштують 2—4 мільйони доларів

У столичному Українському домі 5 березня відкрилася виставка "Великий скульптурний салон". На ній представлено понад 500 робіт сучасних скульпторів. Окрім цього, вперше в Україні експонують найбільшу колекцію скульптур основоположника кубізму українця-емігранта Олександра Архипенка (1887–1964) та французького імпресіоніста Оґюста Родена (1840–1917). Їх надав колекціонер Ігор Воронов.

— Минулого тижня розказала одному з організаторів лондонського аукціону "Сотбіс", що у нас виставлятимуть 16 скульптур Архипенка, — каже організаторка виставки Наталія Заболотна, 33 роки. — У нього аж руки затряслися. Ці скульптури дуже цінні. Українські музеї мають лише дві роботи Архипенка. За радянської влади їх вилучили з музеїв. Те, що вціліло, експонувалося як твори невідомого автора.

На першому поверсі Українського дому грає оркестр. Офіціанти розносять біле та червоне вино. Гостей із келихами не впускають до виставкових зал із роботами Архипенка та Родена. Стіни там завішені темною матерією.

— Даремно вони це зробили, надто темно в залі, — каже художник Іван Марчук, 71 рік, молодій супутниці, яка тримає його під руку.

Бізнесмен Ігор Воронов, 42 роки, на відкритті з"явився з дружиною Тетяною. Колекціонувати почав 10 років тому. Нині має кілька сотень скульптур та близько тисячі картин.

Роботи Олександра Архипенка бізнесмен купував у приватних колекціонерів з Франції, Ізраїлю, Америки.

— Приміром, фігуру "Мармурова жінка" придбав у людини, якій вона дісталася від генерала уряду італійського диктатора Муссоліні, — розповідає. — Якось мені порадили професора, який знається на скульптурах Архипенка. — Він оглянув колекцію і сказав, що там три роботи сумнівної якості. Я їх йому віддав. А буквально через три місяці ці скульптури продали на аукціоні "Сотбіс" за шалені гроші.

На першому поверсі Українського дому виставлено 16 робіт скульптора ХVІІІ ст. Іоанна Пінзеля, якого називають "галицьким Мікеланджело", та 5 робіт учнів його школи. Їх привезла Львівська галерея мистецтв. Роботи разом коштують 159 млн євро. Усього у львівській галереї є 60 скульптур Пінзеля та приблизно 2,5 тис. робіт інших майстрів.

— Хотіли привезти більше, але не було на чому, — розповідає 82-річний Борис Возницький, директор галереї. — Нам дали один п"ятиметровий фургон, ми повантажили туди те, що вмістилося. Щоб привезти все, треба три такі машини.

На відкриття прийшла акторка Ольга Сумська, 41 рік, із чоловіком Віталієм Борисюком, 43 роки. Фотографуються зі скульптором Олегом Пінчуком.

— У нас вдома є невеличка колекція робіт Олега, — розповідає акторка.

До компанії підходить художник Сергій Поярков. Питає у Пінчука, чиї це роботи виставлені на першому поверсі.

— Пінзель? Так, щось про такого чув, — каже Поярков.

На третьому поверсі Українського дому розташовано стенди 34 скульпторів. За участь у виставці кожен з них заплатив 7 тис. грн.

Виставка триватиме до 16 березня. Квитки — 15 грн, для студентів і пенсіонерів — 5.

Зараз ви читаєте новину «На "Великому скульптурному салоні" виставили Архипенка й Родена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути