Ексклюзиви
субота, 23 лютого 2008 14:55

"2006 рік. Ми тоді здали наш національний інтерес" - Гриценко

Екс-міністр оборони Анатолій Гриценко заявляє, що у 2006 році уряд Юрія Єханурова здав національний інтерес, погодившись зменшити плату за транзит газу.

У програмі "Свобода Савіка Шустера" у п"ятницю Гриценко зазначив, що переговори по газу проводилися за спиною українського уряду і міністри Єханурова були поставлені перед фактом невигідної для України домовленості.

"2006 рік. Ми тоді здали наш національний інтерес. До того Україна отримувала майже 20 млрд газу за транзит. Зараз ми отримуємо за транзит тільки 9 млрд. От скільки ми втратили. Ми запустили на свій внутрішній ринок сумнівну компанію "РосУкрЕнерго". І статут цієї компанії тоді підписав прем"єр Юрій Єхануров, хоч його уряд не підтримував цього. Але було показано нагору – що рішення прийнято там", - зазначив він.

"Наш уряд взагалі не знав про ті переговори, не формував директив, міністр закордонних справ українського уряду і посол України в Росії не брали у тих переговорах участь. Відповідальність взяв на себе президент".

Він розповів про засідання уряду, коли більшість міністрів пропонували взяти перерву в роботі уряду і вимагати від тодішнього глави "Нафтогазу" Олексія Івченка і міністра енергетики Івана Плачкова, щоб на стіл поклали документи. "Документи принесли – всього три. Від руки написані. Там був гриф "конфіденційно", - розповів екс-міністр.

"Ми побачили, що здали свій національний інтерес, але вдома моя дружина (журналіст Юлія Мостова) показала мені ще 6 документів, які вона отримала через "Газпром", на відміну від членів українського уряду. Від уряду приховували ці питання", - додав він.

Гриценко зазначив, що після нинішніх домовленостей президентів України та Росії "документів знову немає, і це прикро".

"Чому матеріали до засідання РНБОУ і проект рішення готували інші люди? Зокрема, Юрій Бойко, який мав відношення до створення РУЕ і навіть входив у керівні органи однієї із компаній-засновників ще у 2004 році. Чому ці документи готував Михайло Воронін, який на останніх переговорах сидів з боку "Газпрому"? Що тоді він робив у підготовчій групі до засідання нашого РНБОУ?", - запитав Гриценко.

На його думку, головною проблемою зараз є "спроба створення СП, де 50% буде мати "Газпром" із допуском на внутрішній український ринок", повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «"2006 рік. Ми тоді здали наш національний інтерес" - Гриценко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути