четвер, 14 лютого 2008 11:48

Церква вважає День закоханих "вульгарним язичницьким" святом

Ні Православна, ні Католицька церква не відзначають, на їх загальну думку, "вульгарне язичницьке" свято "всіх закоханих", у яке західний народний переказ перетворив 14 лютого за Григоріанським календарем, - день пам"яті християнського святого третього століття Валентина.

"Зараз можна відзначити з позитивного боку, що святкування "Дня закоханих" ("Дня святого Валентина") вже не таке яскраве і поширене", - сказав священик Георгій Рябих.

Він пояснив тенденцію, що намітилася, тим, що люди, нарешті, побачили, що поширене трактування і комерціалізація цього свята "просто руйнує високу ідею любові", "вихолощує її піднесену суть" і перетворює любов на "ще один продукт для ринкової торгівлі".

"День святого Валентина" в тому вигляді, в якому він нав"язується, пропагує такі стосунки чоловіка і жінки, які, за словами священика, "не є любов"ю у справжньому розумінні". Під "закоханими" часто розуміються люди, згідно християнським канонам, підлягають єпитимії (покарання) за співжиття поза шлюбом.

"Пропагується безвідповідальне відношення один до одного. Люди, що живуть поза шлюбом, відносяться один до одного безвідповідально, не готові віддавати себе до кінця. Церква ж вважає, що любов повинна бути повною і відповідальною", - пояснив Рябих.

Валентин так само як Кирило і Мефодій - загальний святий і Католицькою, і Православною церков, що жив до їх розділення, а саме в третьому столітті. Про його життя збереглося дуже мало достовірних відомостей, зате дуже багато легенд.

Цей святий був єпископом італійського міста Терні в той час, коли християни піддавалися переслідуванням з боку імператора Клавдія. Одного разу Валентин зцілив від сліпоти дочку сановника Астеріуса, після чого вся сім"я сановника прийняла християнство. Це викликало гнів імператора - і 14 лютого 269 року єпископ був обезголовлений.

У ті дні в Римській імперії проходили щорічні торжества на честь богині Юнони - покровительки любові. Традиційно в це свято кохані дарили один одному записки з іменами один одного. Християни перейняли цей звичай, записуючи на листівках імена святих. Цей збіг і послужив причиною того, що святого Валентина, страченого 14 лютого, почали вважати покровителем закоханих.

Церква вважає, що в любові і особливій увазі один до одного в день святого Валентина немає нічого негожого, але справжня любов пов"язана з відповідальністю - і церква закликає закоханих думати один про одного не тільки цього дня.

Католикам пропонують замість дня Валентина святкувати церковне свято Святого Сімейства, коли подружжя за традицією оновлюють обітниці кохання і вірності один одному, а також день пам"яті святого Йосипа, що відзначається в березні, - покровителя сім"ї.

У православній традиції особливими святами любові і сімейного щастя вважаються дні пам"яті святих, що відрізнялися в земному житті подружньою вірністю і взаєморозумінням, наприклад, Петра і Февронії Муромських.

Хорошим приводом проявити особливу увагу до улюбленої людини є день ангела (іменини), день народження або хрестини, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Церква вважає День закоханих "вульгарним язичницьким" святом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути