вівторок, 29 січня 2008 14:39

До Тадж Махалу не пускають із мобілками

Автор: фото: Юлія КОСИНСЬКА
  Луганчанка Галина Сінча біля Тадж Махалу 8 березня 2007 року. Жінка любить подорожувати й давно мріяла побачити індійську усипальницю
Луганчанка Галина Сінча біля Тадж Махалу 8 березня 2007 року. Жінка любить подорожувати й давно мріяла побачити індійську усипальницю

"Хто не бачив Тадж Махалу, той не бачив Індії", — пишуть туристичні путівники. Цей мавзолей вважають символом країни. Наш автобус зупиняється за кілька кілометрів від індійської святині. Далі треба їхати верхи на слоні або верблюді. У крайньому разі — в автобусі на батарейках. Бо індуси вважають, що вихлопні гази й випари можуть зашкодити пам"ятці архітектури, яку охороняє ЮНЕСКО. Автомобілів туди не пускають. З тієї ж причини поблизу нема жодного заводу чи фабрики.

На вході нас ретельно обшукують. В Індії побоюються терористів, які постійно погрожують вибухами. Слухняно викладаємо на стіл мобільні телефони, запальнички, ножиці, цукерки, жувальні гумки та воду. Усе це треба залишити у камері схову. Дівчина-поліцейський у формі кольору хакі та в чорному береті металошукачем досліджує деталі нашого одягу. Уже за рамкою гід видає кожному по новій пляшці води. Поїздка до Тадж Махалу входила у вартість путівки до Індії. А так вхід коштує $12.

Тадж Махал має казковий вигляд у світлі повного місяця

Далі дорогу перегороджують місцеві "папараці". Вони настирливо фотографують туристів на тлі пам"ятника і пропонують купити знімок. Штучна водойма перед мавзолеєм оточена підстриженими кипарисами. Білосніжна споруда відбивається у штучному озері. Кажуть, Тадж Махал має казковий вигляд у світлі повного місяця. Усипальницю називають пам"ятником коханню. Їй понад 350 років.

Біля входу — організоване "звалище взуття". Люди роззуваються, щоб зайти всередину. Можна натягнути на ноги поліетиленові бахіли. До мавзолею піднімаються крутими східцями. На них немає поручнів. Серед туристів багато літніх людей, вагітних, інвалідів. Дехто присідає перепочити.

На алеях і біля фонтанів та входу в усипальницю теж людно. Чути різні мови. Там не лише іноземні туристи, а й індійці. Дівчата в сарі фотографуються біля мавзолею. Кажуть, що приїхали із Тамілленду. Це один з південних штатів Індії.

На виході нашу групу обступають діти. Пропонують недорого "купити Тадж Махал". Мармурові, дерев"яні, кам"яні сувеніри продають по $10. Можна вибрати й листівки, запальнички, шкатулки, мініатюрні шахівниці із зображенням мавзолею. Початкову ціну — $100 — скидають до $5. Хлопчик біжить аж до автобуса. Купляю в нього чай "Тадж Махал". Коли його заварюю, здається, він пахне літом.

Мавзолей потрапив до списку нових семи чудес світу

Торік в Лісабоні за результатами інтернет-голосування були названі сім нових чудес світу. До списку ввійшли Велика китайська стіна, мавзолей Тадж Махал в Індії, амфітеатр Колізей у Римі, висічене в камені місто Петра в Йорданії, статуя Христа Спасителя в бразильському Ріо-де-Жанейро, місто інків Мачу-Пікчу в Перу та місто майя Чічен-Іца в Мексиці.
Із семи чудес древнього світу збереглася лише піраміда фараона Хеопса в Гізі. Висячі сади Семіраміди, статуя Зевса в Олімпії, храм Артеміди в Ефесі, Галікарнаський мавзолей, Колос Родоський та Олександрійський маяк до наших днів не дійшли.

Зараз ви читаєте новину «До Тадж Махалу не пускають із мобілками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути