понеділок, 03 грудня 2007 18:28

Олена Федоренко заробляє 1000 гривень за вечір

Автор: фото: Наталя ПАНЧЕНКО
  Наречений Сергій Шемелін миє ноги тещі Ірині Саган. Зліва — весільний розпорядник Олена Федоренко. У центрі — наречена Алла, праворуч — мати нареченого Лідія Шемеліна
Наречений Сергій Шемелін миє ноги тещі Ірині Саган. Зліва — весільний розпорядник Олена Федоренко. У центрі — наречена Алла, праворуч — мати нареченого Лідія Шемеліна

Уже 10 років субота є робочим днем для жительки Черкас Олени Федоренко, 41 рік. Жінка — тамада, тобто розпорядник весіль.  Працює разом із троюрідним братом Олександром. Він — музикант.

Наречені Алла та Сергій Шемеліни для весілля замовили кафе-бар "Доміно", що на вул. Хрещатик у Черкасах. У святково прикрашеному залі за столами гомонять гості. Олена Федоренко запрошує молодят у центр залу на трояндовий танець. Музикант під фонограму заспівує "Лепестками белых роз". Під вигуки "гірко"Алла й Сергій цілуються. Тамада обсипає їх пелюстками троянд. Піднявши молоду на руки, наречений кружляє в танці. До них приєднуються гості.

Восени весіль багато. Охочі замовити "веселиків", як у Черкасах називають весільних музик, записуються в чергу.

— У нас замість реклами працює "циганська пошта". Запрошують, бо хтось був у гостях на інших весіллях і бачив, як ми працюємо, — Олена тримає трубку радіотелефону. Пояснює, що чекає на дзвінок. — Іноді замовляють навіть на четвер.

Так про Федоренків дізналося й подружжя Шемеліних.

— Сашу і Лєну порадили знайомі, — підтверджує Алла, 18 років. — Домовилися про зустріч у них вдома. Вони описали конкурси, якими хочуть порозважати гостей. Поставили музику — сподобається нам чи ні.

Розваги тамада Олена поєднує із традиційними весільними обрядами.

Ціну не загинаємо.І людям витрата менша, і ми без роботи не сидимо

— Я мав помити тещі ноги. Принесли мені миску з водою. Я тещу — нічого не вдієш — роззув і ноги їм помив. Ще й тертушкою почистив, — сміється Сергій Шемелін, 24 роки.

Під час постів, особливо Великоднього, весіль мало. Молоді не зважуються йти до вінця такої пори. У травні — теж.

— Кажуть, після весілля в маю пара буде маятися все життя, — розказує Олександр Федоренко, 39 років.

У пору затишшя він роздає свої візитки біля місцевого РАГСу. Заяви на реєстрацію шлюбу все одно подають, каже музикант. Може, хтось звернеться згодом.

Брат із сестрою закінчили Канівське культосвітнє училище. Олександр і нині викладає вокал у Черкаському художньо-технічному коледжі. Олена заробляє лише на весіллях. Влаштовують також дні народження та ювілеї. Якось запрошували на хрестини.

— Спершу робили весілля друзям і знайомим. Потім поодружували учнів зі школи та технікуму. Приємно, коли нас упізнають на вулиці. Дітям колишніх наречених уже по 5–10 років. До нас і літні люди підходять, дякують, що ловко повеселили народ, — каже Олена.

Частину заробленого витрачають на ремонт апаратури й нове приладдя.

— Колонки, наприклад, я збирав сам, — каже Олександр. — Вони ненові, тому часто виходять із ладу. А люди в нас, як вип"ють, люблять покричати в мікрофон. Динаміки й горять.

Нові переносні колонки на 500 Вт коштують майже 10 тис. грн. Іноді шнур перетреться чи хтось каблуком розчавить. Тоді доводиться купувати новий, а це 50–100 грн. Мікрофони коштують дорого, тому Олександр ремонтує старі. Фонограми замовляє чи вимінює в інших музикантів. Шлягери швидко застарівають, пояснює музикант.

За весільні розваги Федоренки беруть у середньому 1 тис. грн. Утім, Алла й Сергій Шемеліни сторгувалися за 900. Перед тим Алла напитувала й інших весільних музик. Ті за вечір просили 750 грн, а весільному розпорядникові слід було платити окремо.

— У Черкасах є ведучі, які беруть і дві тисячі за вечір, — підтверджують Федоренки. — А ми ціну не загинаємо. І людям витрата менша, і ми без роботи не сидимо.

Зараз ви читаєте новину «Олена Федоренко заробляє 1000 гривень за вечір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути