— У нашому меню переважають страви домашньої кухні, — розповідає Володимир Бугеренко, 36 років, власник кафе "БМВ" у селі Велика Кириївка Бершадського району на Вінниччині. — Та щодня замовляють не менше 20 порцій шашлику.
Володимир користується старовинним рецептом. Смажить м"ясо, вимочене в маринаді з вишнями та родзинками.
— Подейкують, колись пан із нашого села полюбляв такий шашлик, називав його царською стравою, — усміхається чоловік. — Уперше такий шашлик я приготував на свій день народження. Гостям сподобалося, тепер і в кафе готую.
Для шашлику бере свиняче філе чи ошийок. Робить особливий маринад.
— Царський шашлик можна приготувати вдома,— ділиться рецептом Володимир. — В емальовану каструлю з м"ясом додаю нарізану кружальцями цибулю. Заливаю пивом "Оболонь преміум", вичавлюю сік лимона. Туди даю вишні й ізюм. Перед тим заливаю їх окропом. Даю настоятися 20 хвилин. Потім додаю чорний мелений перець та сіль. Усе вимішую. Свинину добу тримаю в маринаді.
М"ясо на шампурі запікається за 20–25 хв. 250 г страви в кафе коштує 15 грн.
— Одні полюбляють, аби м"ясо було з цибулею та помідорами, інші — з голландським сиром, — зауважує Борис Онуфрієць, 36 років, співвласник кафе. — Деяким смакує шашлик із оливками.
Нещодавно Володимир Бугеренко довідався рецепт шашлику по-східному. До маринаду слід додавати ложку меду. Каже, спробує, а потім запропонує клієнтам.
Для царського шашлику на 2 кг свинячого м"яса треба 4–6 цибулин, пляшку пива, 1 ст. л родзинок, 1 ст. л вишень (улітку свіжих, а взимку — консервованих), половину невеликого лимона, лавровий лист, сіль і перець.
Коментарі