вівторок, 28 серпня 2007 15:48

Кіру Муратову не взяли на Венеціанський кінофестиваль

64-й Венеціанський кінофестиваль відкривається сьогодні у Палаці кіно на італійському острові Лідо. За статуетку "Золотого Лева" змагатимуться 22 стрічки з 15 країн.

Українських фільмів серед них не буде. Хоча директор кінофестивалю Марко Мюллер навесні переглядав картину "Два в одному" одеської режисерки Кіри Муратової, 73 роки.

— Мюллер довго не міг визначитися, чи брати Муратову в конкурсну програму, — розповідає "ГПУ" кінокритик Андрій Халпахчі, 57 років. — Але не взяв. Бо на великих фестивалях зараз хочуть бачити масове кіно. А Муратова знімає елітне.

За престижністю кінофестиваль у Венеції посідає третє місце після Каннського та Берлінського.

— Але в Каннах і Берліні торгують правами на показ фільмів, — пояснює Халпахчі. — У Венеції кіноринку нема. Це зменшує зацікавленість до фестивалю. Єдина перевага Венеціанського — що він проходить останнім із великих фестивалів і підбиває підсумки кінороку.

Відкриє фестиваль картина 35-річного британця Джо Райта "Покута". У ній ідеться про Другу світову війну. Сестри-аристократки ворогують між собою. Молодша не може змиритися з тим, що старша кохає сина прислуги.

Перемогу Андрій Халпахчі пророкує фільмові російського режисера Микити Михалкова "12". Це — нова версія стрічки американця Сідні Люмета, знятої півстоліття тому. 18-річний чеченець убив вітчима-росіянина. Його судять. Присяжних грають актори українського походження: Сергій Гармаш, Олексій Петренко, Сергій Маковецький, Олексій Горбунов.

Переможців Венеціанського кінофестивалю оголосять 8 вересня. Журі очолює китайський режисер Жанґ Їмоу.

Зараз ви читаєте новину «Кіру Муратову не взяли на Венеціанський кінофестиваль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути