Ексклюзиви
вівторок, 05 червня 2007 18:27

Вийшов із в"язниці Доктор Смерть

Автор: фото: reuters/Carlos Osario Pool
  Американський лікар Джек Кеворкян планує продовжити боротися за узаконення евтаназії. Він писатиме про це книжки та виступатиме з лекціями. Допомагати пацієнтам помирати більше не буде
Американський лікар Джек Кеворкян планує продовжити боротися за узаконення евтаназії. Він писатиме про це книжки та виступатиме з лекціями. Допомагати пацієнтам помирати більше не буде

79-річний американець Джек Кеворкян більше відомий як Доктор Смерть. Він заявляє, що допоміг піти із життя 130 смертельно хворим людям. 1 червня медик вийшов із в"язниці, де провів вісім років.

Кеворкян вигадав дуже простий пристрій, за допомогою якого його клієнти помирали швидко та безболісно. Це три підвішені до перекладини посудини з отрутою, змішувач і крапельниця. Лікар вводить пацієнтові голку у вену, а той сам натискає кнопку. Після цього смертельна суміш потрапляє в організм. Таким чином Кеворкяна ніхто не міг звинуватити у вбивстві.

Усі процедури він проводив на задньому дворі свого будинку або в мікроавтобусі. Тіла "підкидав" у номери мотелів, залишав у лікарняних приймальнях або моргах. Тоді дзвонив у службу порятунку і повідомляв, де забрати покійника.

Лікар Кеворкян спеціалізувався на патологіях. Особливо цікавився питанням смерті. Своє прізвисько отримав за спроби фотографувати очі пацієнтів у момент, коли ті помирали. Кеворкян переконаний, що людина, особливо тяжко хвора, має право відмовитися від лікування і обрати смерть. Хоча в штаті Мічіган, де він живе, це заборонено законом.

Наприкінці 1980-х років Кеворкяна позбавили ліцензії. Кілька разів його намагалися судити. Однак щоразу обвинувачення не мало достатньо доказів. Лікар і далі допомагав співвітчизникам помирати.

— Якщо ви думаєте, що я дотримуватимуся закону — ви божевільні, — якось заявив він.

Її тіло почорніло від уколів, вона була в комі і важила лише 31 кілограм

Джек народився в родині вірменських емігрантів. Його мати померла від раку. Він бачив, як та страждала, а лікарі лише вводили їй величезні дози знеболюючих.

— Її тіло почорніло від уколів, — згадувала сестра Кеворкяна Марго Янус. — Мама була в комі і важила лише 31 кілограм. Я тоді казала лікарю, що неправильно штучно тягнути її життя. А він знизав плечима і відповів: "Я присягав".

Частина американських медиків підтримує Кеворкяна. Вони вважають, що до смертельно хворих пацієнтів у США ставляться неналежним чином. Часто їм не кажуть про невиліковні недуги і пропонують операцію або хіміотерапію. Хоча розуміють, що пацієнт помре, причому у дев"яти випадках із десяти — у нестерпних муках. Деякі пацієнти стають залежними від наркотиків, які отримують для знеболення.

— Більшість лікарів не задумуються над тим, як боротися з болем, — каже Артур Каплан, директор Центру біомедичної етики. — Їхній основний ворог — це смерть. А Кеворкян змушує подивитися на цю проблему з іншого боку. Він каже: "Деякі люди хочуть померти, і я їм допомагаю".

Водночас Кеворкяна звинувачують у тому, що частина його пацієнтів не були смертельно хворими. Вони страждали від депресії. А її симптоми нагадують, наприклад, симптоми раку: втома, втрата апетиту, біль.

Вісім років тому Доктор Смерть допоміг поліцейським посадити себе за ґрати. Він зняв на відео останні хвилини одного зі своїх клієнтів, якому особисто зробив укол. Запис надіслав на телебачення. Через кілька годин Кеворкяна заарештували. Пізніше він пояснив, що зробив це, аби викликати дискусію у суспільстві. А телебачення, мовляв, найкраще для цього підходить.

Після виходу на волю Кеворкян заявив, що продовжуватиме боротися за легалізацію евтаназії. Писатиме про це книжки та виступатиме з лекціями. Помирати більше нікому не допомагатиме.

Лікар житиме у своєму будинку на пенсію та державні соціальні виплати. Його батьки давно пішли з життя. 12 років тому від серцевого нападу померла сестра. Жінка працювала його асистенткою.

Одруженим Джек Кеворкян ніколи не був. Каже, що протягне не більш як рік. Дається взнаки гепатит, який він підхопив під час війни у В"єтнамі.

Зараз ви читаєте новину «Вийшов із в"язниці Доктор Смерть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути