Ексклюзиви
неділя, 03 червня 2007 18:45

"Куда? Це ж секретна інформація!" (РЕПОРТАЖ зі з"їзду БЮТ)

Автор: фото: PHL
  Депутати фракції БЮТ Степан Курпіль (другий зліва), Володимир Полохало, Олена Бондаренко пишуть на засіданні своєї фракції заяви про складення мандатів народних депутатів
Депутати фракції БЮТ Степан Курпіль (другий зліва), Володимир Полохало, Олена Бондаренко пишуть на засіданні своєї фракції заяви про складення мандатів народних депутатів

Минулої суботи відбувся з"їзд блоку Юлії Тимошенко. Для журналістів він був закритий. Усередину лише на 10 хв. пустили три телекамери, щоб зняти, як одноголосно ухвалюють рішення. Але кореспондентці "ГПУ" вдалося побувати і на закритій частині з"їзду.

Ще з першої години журналісти чекають під воротами центрального офісу БЮТ, що на вулиці Турівській. Близько третьої години до них виходить 44-річний нардеп Олександр Абдуллін, який наприкінці 1980-х теж працював журналістом.

— Мне вас жалко, — каже він. — Пошли, чтоб вы здесь не жарились на солнце.

Заводить журналістів у їдальню. Там — неприємний запах цвілі.

— Я извиняюсь, но мы тоже это каждый день нюхаем, — усміхається Абдуллін.

За кілька годин оголошують перерву в засіданні з"їзду. Після її завершення кореспондентці "ГПУ" вдається потрапити до зали разом із іншими делегатами.

На трибуну виходить Олександр Турчинов, 43 роки, — права рука Тимошенко і перший заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони. Просить усіх відключити мобільні й нічого не знімати та не записувати. Відсуває від себе мікрофон і зачитує список регіональних депутатів-"бютівців", яких пропонує виключити за те, що не підкоряються рішенням керівників блоку.

— Читайте голосніше! Нічого ж не чути! — вигукує один з учасників з"їзду й підбігає до трибуни.

Намагається підсунути мікрофон ближче до Турчинова.

— Куда? Це ж сєкрєтна інформація! — ще далі суне від себе мікрофон Турчинов і продовжує тихо читати прізвища людей з місцевих рад Тернополя, Житомира, Дніпропетровська, Львова, Києва та інших міст. Заслухавши увесь список, делегати одноголосно виключають їх із блоку.

— Але ж не вздумайте їм казати! І не давайте ніяких прес-конференцій, — каже 46-річна Юлія Тимошенко, яка виходить до трибуни після Турчинова.

Жінка просить не виключати Синявську

Пояснює: якщо ці депутати дізнаються, то можуть оскаржити таке рішення в суді.

— Повідомимо їм за два дні перед засіданням міськрад, щоб вони вже не змогли нічого зробити! — говорить Тимошенко.

Збоку стоять кілька нардепів. Зокрема, 51-річний Йосип Вінський та 44-річний Богдан Губський. Перемовляються.

— Може, вам уступити? — Тимошенко роздратовано показує їм на трибуну. — Ні? Дякую!

Вінський і Губський замовкають.

— Юлия Владимировна! — встає з місця одна з делегатів. — Я — представитель Житомирской области и хочу вступиться за Ирину Синявскую (голова облради Житомирщини. — "ГПУ"). Она не виновата.

Жінка просить не виключати Синявську з блоку. Але Тимошенко не хоче й слухати. Каже, що Синявська для неї є символом корупції, яка приєдналася до "регіоналів".

У залі починають гучно це обговорювати. Тимошенко бере дзвіночок і калатає, щоби делегати затихли. Тоді каже, щоб усі учасники з"їзду починали збирати документи для Центральної виборчої комісії.

— Задійте всі свої знайомства і зв"язки, — говорить лідерка БЮТу. — А якщо будуть проблеми, то звертайтеся до Йосипа Вікентійовича, — показує на Вінського. — Він займається ЦВК особисто.

Тимошенко говорить, що в новообраному Центрвиборчкомі — вісім представників владної коаліції. І додає:

— Нам буде важко їх уламати.

Перед трибуною стає Йосип Вінський.

— У нас 500 чоловік на виключення, — каже він і розмахує перед делегатами аркушем паперу. — Але якщо є хоч одна неузгоджена деталь щодо якихось людей, то ми відкладаємо і будемо розбиратися.

Тимошенко перепитує, чи ніхто не збирається відкликати свою заяву про складення депутатських повноважень. Каже, що в "Нашій Україні" 66 депутатів ще о пів на четверту склали мандати.

— Ні, не передумали, — вигукують присутні.

— Ну тоді будемо запрошувати наших глядачів-журналістів, — усміхається Тимошенко.

Усередину пускають телекамери. Лідерка БЮТу пропонує проголосувати за складання 103 депутатських мандатів Верховної Ради. Делегати одноголосно підтримують.

"Наша Україна" склала 66 мандатів

Блок "Наша Україна" припинив депутатські повноваження 66 депутатів Верховної Ради. Таке рішення прийняв міжпартійний з"їзд блоку, який відбувся минулої суботи в приміщенні столичного "Київпроекту".
Під час перерви у засіданні частина делегатів на чолі з нардепом Олександром Третьяковим іде в "Домашню кухню", яка розташована поряд.
Згодом з"їзд виключає з блоку Партію промисловців та підприємців і скасовує виборчий список, яким "Наша Україна" ішла на вибори 2006 року.
Про результати з"їзду Кириленко розповідає на вулиці.
— Відсьогодні ми переконані, що наші політичні супротивники заспокояться і сконцентруються на виборчій кампанії, — каже він. — Сподіваюся, зараз в Україні немає жодної людини, яка сумнівалася б у тому, що 30 вересня відбудуться позачергові парламентські вибори.
Кириленко додає, що на 95 відсотків "Наша Україна" піде на вибори блоком із "Народною самообороною" Юрія Луценка та "Українською правицею" Тарасюка-Костенка-Матвієнка.

Руслан КАВАЦЮК

Зараз ви читаєте новину «"Куда? Це ж секретна інформація!" (РЕПОРТАЖ зі з"їзду БЮТ)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути