Ексклюзиви
неділя, 03 червня 2007 18:46

Верховна Рада провела останнє засідання

Верховна Рада провела останнє засідання

Минулої п"ятниці зранку президент Віктор Ющенко подовжив легітимність Верховної Ради ще на один день. Це сталося після того, як він зустрівся із прем"єр-міністром Віктором Януковичем. До цього Ющенко приймав у секретаріаті лідерів опозиції.

Тим часом у сесійній залі зібралися депутати від коаліції. Опозиціонери ходять в кулуарах, але до зали не заходять. Нардеп від БЮТу 50-річний Михайло Волинець говорить, що розповість про домовленості перших осіб, але без диктофона.

— Янукович та Ющенко домовилися, що Партія регіонів голосуватиме разом з опозиціонерами навіть без соціалістів і комуністів, — каже він тихо.

Натомість 56-річний "регіонал" Ярослав Сухий махає рукою:

— Які домовленості, я вас умоляю! Легше договориться с дресированими ведмедями, пінгвінами, але не з опозицією.

Кулуарами походжає молодший син прем"єр-міністра Віктор Янукович, 25 років. Обурюється тим, що опозиція заважає нормально працювати:

— Это беспредел. Я не лентяй, привык всю жизнь работать, а тут не дают.

У сесійній залі лідер фракції "Наша Україна" В"ячеслав Кириленко, 38 років, вимагає, щоб Рада проголосувала всі законопроекти, необхідні для проведення виборів.

— Ми повинні проголосувати погоджений текст закону про вибори, закону про бюджет і постанову про зміну складу ЦВК. Це все треба зробити сьогодні до 24-ї години, — постукує пальцем по трибуні.

Слова просить Сухий.

— Ви, шановний молодий чоловік, — звертається до Кириленка, — відкидайте від себе звичку махати на нас пальчиком. Ви ще не такий великий, щоб це робити.

— Те, що у окремих депутатів здають нерви — це закономірно, — відповідає "нашоукраїнець". — Вони звикли завжди виходити сухими з води, а тепер обмокріли, тому що треба йти на вибори.

Сухий втягує голову й обертається по боках.

Голосують за закон про вибори народних депутатів, підготовлений представниками коаліції. Він пропонує вважати вибори такими, що не відбулися, якщо в них взяло участь менше половини від загальної кількості виборців. Коаліціанти кажуть: якщо президент підпише цей закон, то вони голосуватимуть за решту. У парламенті оголошують перерву. Документ везуть на підпис Ющенкові.

Дехто з депутатів залишається в залі, інші спускаються в їдальню у підвалі ВР. Перемовляються про те, що президент поновив Олександра Медведька на посаді генпрокурора.

О 10-й вечора головує перший віце-спікер комуніст Адам Мартинюк, 56 років.

— Надіюсь, це остання перерва, — жартує він.

Зал підтримує його сміхом та оплесками.

Мартинюк каже, що Ющенко підписав закон про вибори. Після цього досить швидко голосують за зміни до закону про бюджет і за дострокове припинення повноважень членів ЦВК. Одразу призначають нових. Члени Центрвиборчкому один за одним підходять до трибуни і зачитують присягу. Близько 23-ї Мартинюк оголошує засідання закритим.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада провела останнє засідання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути