понеділок, 26 лютого 2007 16:51

У Сумах через мороз не працюють банкомати

Автор: фото: Ігор БУЦЕРОГА
  Сумський фотограф Анатолій Редисов у банкоматі ”Приватбанку” не зміг отримати гроші на вечерю з дружиною — прилад вийшов з ладу через 19-градусний мороз
Сумський фотограф Анатолій Редисов у банкоматі ”Приватбанку” не зміг отримати гроші на вечерю з дружиною — прилад вийшов з ладу через 19-градусний мороз

— Пенсію на картку я почала отримувати нещодавно. Кілька днів тому пішла до банкомату, щоб зняти гроші. Однак замість очікуваних двохсот гривень отримала назад лише картку. На чеку написало, що гроші знято, а на екрані висвітилося "технічна несправність", — розповідає 72-річна пенсіонерка з міста Суми Зінаїда Федосіївна.

25-річний фотограф Анатолій Редисов із дружиною мають традицію — щороку на 23 лютого та 8 березня замовляють вечерю з екзотичних страв у ресторані.

— Напередодні, в середу, я вирушив до банкомату "Приватбанку", що в стіні нашого ЦУМу, — каже Анатолій. — Мені саме гроші за роботу перерахувати мали. Уявіть собі, я жодної гривні не отримав. Хоча на екрані писалося, що гроші знято. Я вже не раз чув про такі ситуації, проте захвилювався.

Учора в Сумах було 10 градусів морозу. Минулої середи, коли Редисков намагався зняти гроші, було мінус 19.

— Банкомати вийшли з ладу через мороз, — пояснює начальник роздрібного індивідуального бізнесу сумської філії "Приватбанку" Костянтин Грім.

За його словами, в інструкціях із використання банкоматів пишуть, що навіть п"ять градусів тепла — критична температура для  таких приладів. Якщо на вулиці мороз, сервісні центри не рекомендують ними взагалі користуватися. Деякі банки навіть відключають банкомати у сильні морози.

— Узимку таке трапляється з банкоматами три-чотири рази на день. Замерзають механізми видачі грошей, тобто ролики, які стоять на видачі купюр, — пояснює Грім. — Через збій у механізмі банкомат, наприклад, отримує команду на зняття коштів, а на видачу — ні.

Панікувати не варто, запевняють у "Приватбанку".

— Усі операції фіксуються в електронному журналі банкомату, — розказує Костянтин Грім. — Скажімо, через мороз банкомат не видає грошей, хоч на балансі пише, що вони зняті. Тоді слід звернутися до найближчого відділення банку й написати заяву на повернення коштів. Або зателефонувати за вказаним на картці телефоном служби підтримки. Працівники банку перевірять дані в заяві, і гроші вам повернуть обов"язково.

Редисову кошти повернули через кілька годин після того, як він написав заяву. Іноді цей процес може зайняти місяць.

Від примх техніки, що видає готівку, потерпають не лише споживачі, а й банки. На особливостях роботи банкоматів наживаються шахраї.

За словами Гріма, шахраї звертаються до банків і вимагають повернути кошти, які їм начебто не видав банкомат. Іноді, коли банкомат видає купюри, витягують із середини банкноти, залишаючи тільки верхню і нижню. За 40 сек. банкомат забирає гроші назад — так запрограмований на випадок, якщо клієнт забуде взяти гроші. Знята сума повертається на рахунок повністю.

— Але шахраїв зазвичай ми затримуємо, — зауважує Грім. — Наші банкомати обладнані системами відеоспостереження.

Банкомати в Сумах лагодить бригада інженерів. Костянтин Грім зазначає, що виходити з ладу машини для видачі готівки можуть не тільки на морозі, а й через спеку. Особливо коли на чутливий механізм для видачі готівки потрапляють прямі сонячні промені.

Зараз ви читаєте новину «У Сумах через мороз не працюють банкомати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути