“Щороку роботодавці збільшують бюджети на медичне страхування працівників”
Страхова компанія допомагає підібрати клініку, лікаря, забезпечує медикаментами
Повномасштабна війна впливає на здоров'я українців. Через стрес загострюються хвороби, виникають нові проблеми зі здоров'ям. Офіційні цифри свідчать, що кількість звернень громадян до лікарів первинної ланки щороку зростає. Сприяє цьому розширення наповнення пакетів програми державних медичних гарантій – вартість усе більшої кількості послуг компенсує держава.

Але водночас українці скаржаться на черги, складність отримання направлень на обстеження, необхідність кілька місяців чекати, коли прийме вузький спеціаліст. Проблему доступу до медичних послуг могло би вирішити обов'язкове медичне страхування. Але держава його досі не запровадила.

У спецпроєкті Gazeta.ua та страхової компанії UNIQA ми розкажемо, що все більше роботодавців в Україні дбає про здоров'я працівників і пропонує їм корпоративне медичне страхування. Також наявність медстрахування на роботі стала вагомим бонусом і перевагою для багатьох українців під час працевлаштування.
“Страхова компанія організовує нашому колективу вакцинацію від грипу”
провела опитування на вулицях Києва. Запитала українців, чи вплинула повномасштабна війна на їхнє здоров'я, як часто відвідують лікарів. Також поцікавилися в людей, чи є у них на роботі корпоративне медичне страхування та як це допомагає підтримувати здоров'я.
Попит на корпоративне страхування зростає щороку
років на ринку
30+
співробітників
800+
страхових полісів
1,5 млн
щомісячних страхових виплат
100 млн грн
“Класичне наповнення корпоративних програм медичного страхування – це амбулаторно-поліклінічна, стаціонарна допомога, медикаменти та невідкладна швидка допомога.

До базової програми можна додавати різні комбінації додаткового медичного покриття. Це може бути стоматологія, профогляди, оздоровлення, вітамінізація, вакцинація, виклик лікаря в офіс і багато іншого.

Вартість страхування залежить від переліку послуг, на базі якого медзакладу надаватиметься ця допомога – державного, комерційного з середньою ціною чи престижного, де ті самі послуги будуть коштувати по-різному. Загалом це від 1,5 до 30 тисяч гривень на рік за одного працівника. Усе залежить від того, чого роботодавець очікує і яку суму згоден вкласти в здоров’я свого персоналу”.
Оксана Руденко
Директорка дирекції з андеррайтингу особистого страхування компанії UNIQA
У корпоративному договорі може бути передбачено кілька програм страхування
“Наприклад, є програма, коли працівник сплачує самостійно 20 відсотків вартості медикаментів. Це впливає на вартість страхування. Загалом попит на корпоративне страхування зростає щороку незалежно від подій у державі. Це особливість нашого ринку”, – додала Оксана Руденко.

До повномасштабного вторгнення в Україні було застраховано близько 7% населення, що працює.

“Щороку роботодавці збільшують бюджети на медичне страхування працівників. У середньому комплексне медичне страхування, наприклад, у межах Києва на одного працівника коштуватиме 12-15 тисяч гривень на рік. Якщо застрахованій особі необхідно отримати якусь послугу, можна звернутися в UNIQA безпосередньо – через мобільний додаток, чат-боти або телефоном. Людина озвучує проблему, а наш спеціаліст пропонує зручний час, клініку, яка підходить під покриття і відповідає програмі страхування. Це те, що відрізняє медичне страхування від інших видів особистого страхування.

Його особливість – безпосередня участь страхової компанії в організації лікування застрахованої особи, подальший контроль, відстежування призначень, забезпечення медикаментами, бронювання їх в аптечній мережі. Якщо необхідно – організація стаціонарного лікування і контроль стану пацієнта. У разі потреби можлива навіть зміна курсу лікування, лікаря чи медзакладу”, – поділилася Оксана Руденко.
Можна підібрати ПРОГРАМУ на будь-який бюджет
Державне забезпечення охорони здоров’я, попри реформи, не передбачає всіх послуг, які хоче отримати пацієнт. А придбати індивідуальне медичне страхування можуть дозволити собі не всі українці.
“Кількість програм, які нині впроваджено державою в рамках медичних гарантій, збільшується щороку. Але вона обмежує медичні гарантії тими випадками, які справді невідкладні, критичні та важкі. Чому роботодавці сфокусовані на корпоративному медстрахуванні? Тому що страхові компанії можуть у найкоротший термін і за найоптимальніші кошти повернути працівника до роботи”, – зазначила Оксана Руденко.
Нині роботодавці можуть підібрати програму на будь-який бюджет.

“Програму страхування можна “сконструювати” таким чином, що його вартість буде 8-10 тисяч гривень на рік. Це менш як тисяча на місяць. І коли ти як роботодавець починаєш забезпечувати лікування персоналу у приватних закладах, то демонструєш людям свою підтримку й турботу. Адже недарма кажуть, що матеріальне заохочення чи підвищення зарплати пам’ятають декілька місяців. А наявність страхового полісу, можливість лікуватися або пройти профілактичний огляд у приватному лікувальному закладі будуть пам'ятати весь рік.

Для цього, як правило, є корпоративний договір страхування. Це коли страхувальником виступає роботодавець і надає перелік працівників. Є винятки, коли людина сама себе страхує, обирає програму та щомісячно сплачує певну страхову суму. За бажанням всі можливі варіанти можна узгодити з роботодавцем”, – каже Оксана Руденко.
Пріоритетний напрям діяльності страхової компанії UNIQA – турбота про здоров’я клієнтів. Окрім корпоративних програм, тут розробили три програми добровільного медичного страхування для фізичних осіб:
Сума страхового покриття становить 75 тис. грн
“Стандарт” – від 1,3 тис. грн на місяць.
Сума страхового покриття становить 125 тис. грн
“Класика” – від 1,8 тис. грн на місяць.
Сума страхового покриття становить 175 тис. грн
“ПРЕСТИЖ” – ВІД 2,3 ТИС. ГРН НА МІСЯЦЬ..
Усі три програми передбачають цілодобову підтримку лікаря-координатора служби асистанс, амбулаторно-поліклінічну допомогу, екстрену госпіталізацію та забезпечення медикаментами, обслуговування в комерційних медичних клініках різного класу.
“Медичне страхування має кілька ключових переваг. По-перше, це фінансовий захист. Медстрахування допомагає захистити від витрат, пов'язаних із несподіваними медичними випадками або хворобами.

Друга перевага – доступ до якісної медичної допомоги. За наявності страхування клієнт може отримати якісну допомогу в комерційних клініках із залученням кращих фахівців.

Третя перевага – профілактична допомога. Адже деякі плани медичного страхування передбачають оплату профілактичних обстежень та вакцинацій, що допомагає запобігти розвиткові серйозних хвороб. Також медичне страхування – це психологічний комфорт і економія часу”.
Олена Назмієва
Директорка по роботі з корпоративними клієнтами з особових видів страхування компанії UNIQA
Покриття воєнних ризиків для цивільних осіб стає, на жаль, усе актуальнішою темою в нашому житті. Тому UNIQA забезпечує медичну допомогу протягом перших двох днів після настання страхового випадку. Подальше лікування узгоджується з клієнтом, враховуються потреби й очікування.

“Палітра варіантів страхового покриття від UNIQA справді вражає своєю різноманітністю та актуальністю в сучасному світі. UNIQA вирізняється своєю здатністю задовольняти потреби різних клієнтів незалежно від їхніх індивідуальних потреб та фінансових можливостей.

Плани страхування від UNIQA містять широкий спектр медичних послуг, починаючи від стандартних медичних оглядів і закінчуючи лікуванням в умовах непередбачуваних ситуацій, як-от воєнні ризики. Крім того, UNIQA забезпечує корпоративних клієнтів індивідуальним підходом, надаючи необхідні консультації та експертні оцінки, що ґрунтуються на глибинному аналізі статистичних даних, високому рівні професіоналізму та багаторічному досвіді фахівців компанії. Як результат – найкращі рішення в галузі страхування, що дає роботодавцям змогу обрати оптимальний план покриття з необхідним рівнем захисту для здоров'я та фінансової безпеки своїх працівників.
Незважаючи на складну ситуацію у країні, UNIQA продовжує інвестувати в сервіси, які є необхідною частиною програм медичного страхування. Онлайн-консультація в режимі “тут і зараз”, підтвердження самостійного запису, гарантія послуг без необхідності чекати дзвінка лікаря, наявність усієї медичної документації / “Медична карта” за всіма страховими випадками, яка завжди під рукою, та багато іншого в мобільному застосунку MyUNIQA. Найближчим часом клієнтам буде доступна нова версія мобільного застосунку, в якій буде додатково впроваджено багато нового, цікавого та корисного.
Медичне страхування є важливим елементом збереження здоров'я і фінансового добробуту
Важливо розуміти переваги та обмеження кожного із запропонованих варіантів покриття й обирати саме той план страхування, що відповідає основним потребам та фінансовим можливостям кожного клієнта”, – додала Олена Назмієва.
Популярні міфи про медичне страхування

Експерти страхової компанії UNIQA розповіли про найпопулярніші міфи стосовно медстрахування

Це хибна думка. Ніхто не може передбачити, коли потребуватиме медичної допомоги. А нещасні випадки можуть статися будь-коли.
Любов КАРНАРУК Авторка
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Олексій СКОПНЕНКО Продакшн
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Олена ПЕТІК Коректорка
О.К. Дизайнер
Над спецпроєктом працювали:
Матеріал підготовано за підтримки: